Gekibbel in Overvloed

Horn of Plenty

Door: Siobhan Burger | 358794

Het rommelde flink in de kunstcommissie van de Markthal toen de selectie werd gemaakt voor de Horn of Plenty van kunstenaar Arno Coenen. Sjarel Ex, directeur van het Boijmans, stormde nog net niet woedend de vergaderruimte uit. Want het moest toch niet kunnen dat de binnengevel van dé Markthal straks gesierd werd met een digitaal, ‘populair’ kunstwerk van 11.000m2?! 

Nu meer dan een jaar verder zijn de eerste tekenen van de Horn of Plenty duidelijk zichtbaar. Kunstenaar Arno Coenen vertaalde in dit werk zijn artistieke visie op de Markthal. Zoals de titel al verklapt: een overvloed aan etenswaren en bloemen. De titel refereert aan de Cornucopia, een hoorn uit de Latijnse mythologie die overvloed en verzadiging symboliseert. Op de achtergrond is duidelijk een link naar het heden en de context van het kunstwerk te zien. Als je goed kijkt zie je de toren van de Laurenskerk achter de etenswaren vandaan komen.

De animatie van de enorme producten die te zien zijn op de binnengevel zijn gemaakt met behulp van de modernste 3D technieken. Vervolgens is de gehele animatie opgedeeld in stukken en geprint op geperforeerd staal. Dit was noodzakelijk voor de akoestiek van de Markthal. Het digitale aspect is kenmerkend voor het werk van Arno Coenen.

In de ontwikkeling van dit kunstwerk is een aantal stakeholders samengekomen: onder andere de kunstenaar; de kunstcriticus in de vorm van een commissie; de architect; en de opdrachtgever. Daar komt in de loop van het traject nog een belangrijke stakeholder bij: de toeschouwer. De verschillende perspectieven van deze stakeholders maakt dat dit werk mij intrigeert, vooral omdat die perspectieven zeer uiteenlopend zijn. De vraag die je zou kunnen stellen vanuit al deze perspectieven is: is dit wel Kunst?

Want wat maakt dit werk qua ambacht anders dan een film als Finding Nemo? Is de producent hiervan dan ook kunstenaar, of is Arno Coenen eigenlijk geen kunstenaar. Of maakt het medium waarop je het werk verspreid uit? Het feit dat het fungeert als een 11.000m2 groot schilderij in de buitenruimte. Of is de mening van de gevestigde orde het belangrijkst? En wordt het door de gebruiker van de Markthal ook gezien als een kunstwerk met aanzien of wordt het gewoon gezien als een leuke versiering van de ruimte, net als een printje in de schappen van de Albert Heijn?

Juist al deze aspecten zorgen ervoor dat dit werk het zijn van de kunst aan de kaak stelt. Het raakt in de discussie de essentie van kunst. Net zoals alle vernieuwende kunstvormen doen op het moment dat zij nog niet zijn geïnstitutionaliseerd en als vernieuwend worden beschouwd. Een discussie waar ik graag aan mee doe. Maar voor nu ben ik vooral benieuwd naar het effect wanneer het klaar is. Want je kan er lang of kort over lullen, een kunstwerk van 11.000m2 is pretty impressive!

Literatuur: 

Alexander, V.D. (2003). Sociology of the arts. Exploring fine and popular forms. Oxford: Blackwell Publishing

Little, S. (2010). Kunst begrijpen, inzicht krijgen in de belangrijkste kunststromingen. Kerkdriel: Librero

Van den Braembussche, A.A. (2007). Denken over kunst: een inleiding in de kunstfilosofie. Bussum: Uitgeverij Coutinho. 

http://www.enterthemothership.com/nieuws/horn-of-plenty/

Blog bij de cursus Kunstfilosofie ACW

view archive



Ask me anything

Submit a post